Ny studie: Vartannat glas alkohol är vin – män dricker sex dagar i månaden

vinglas

Svenska män dricker alkohol i snitt sex dagar i månaden. Kvinnor dricker fyra dagar i månaden. Vartannat glas alkohol som dricks här i landet är ett glas vin. Det visar en ny undersökning från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Det är dock stora skillnader mellan kvinnor och män, där kvinnor mest dricker vin medan män mest dricker starköl. Det är även stora skillnader mellan å̊ldersgrupperna. Yngre dricker mer starköl, sprit och blanddrycker medan äldre dricker mer vin, enligt rapporten som presenteras under onsdagen på ett seminarium i Örebro.

Alkoholkonsumtionen ökar samtidigt med stigande ålder. Som mest dricker svenskarna alkohol under sommarmånaderna med toppen i juli. Även december är en högkonsumtionsmånad för alkohol, enligt studien.

Samtidigt har cirka 20 procent av svenskarna inte druckit en droppe alkohol under den senaste månaden.