Hon ska tjäna mest, tycker Vänsterpartiet

Lena Baastad, Socialdemokraterna i Örebro den 11 mars 2011

– Det är konstigt i dag att det finns chefer i kommunen som till och med tjänar mer än högsta ansvariga politiker, kommunstyrelsens ordförande. Nu vill jag inte höja hennes lön, men jag skulle vilja se att det är hennes lön som är den högsta, säger Murad Artin (V).

– Den som tjänar mest i kommunen får inte tjäna mer än tre gånger så mycket som den med lägst lön. Och kvinnodominerade yrken som tjänar minst ska höjas. Vänsterpartiet vill reformera lönesättningen i Örebro kommun och göra den mer rättvis, fortsätter han.

I den lönestrategi som finns i dag och som nu ska revideras finns inga tak eller golv i lönesättningen. Där formuleras också svårigheter med hur förhållandet mellan chefers och de anställdas löner ska vara. Det finns i dag heller ingen tydlig linje i lönesättningen om vem som bär det högsta ansvaret i kommunen. Genom att sätta tydligare tak för chefslöner till exempel kan vi säkerställa att lönekostnaderna inte skenar i väg då en enskild chefs-rekrytering i vissa fall kan innebära stora kostnadsökningar, menar Vänsterpartiets Murad Artin.

foto:Socialdemokraterna