Nu lanseras ett digitalt stöd för privat övningskörning

Övningskörb

I början av nästa år kommer privata handledare till körkortselever att testa ett nytt digitalt verktyg i samband med utbildningen. Förhoppningen är att eleverna ska få en mera gedigen utbildning och att antalet omprov ska minska.

Det nya digitala verktyget kallas DUP, digitalt utbildningsprotokoll. Det är en digital checklista för elever och den privata handledaren så att de kan kontrollera att de har gått igenom alla viktiga kunskaper som behövs innan eleven gör sitt kunskapsprov och förarprov. Det ska kunna användas av privata handledare men även av trafiklärare. Projektet är ett samarbete mellan Transportstyrelsen, Trafikverket, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och STR (Sveriges Trafikskolors Riksförbund).

– Det digitala protokollet är just nu under utveckling. Jag hoppas att fler kan komma till sitt förarprov med gedigna kunskaper och få godkänt prov på första försöket, säger Kristina Hagberg, chef på Trafikverket Förarprov.