Noll mobbning i skolan är möjligt att uppnå och Sverige är ett av få länder som kan klara av det. Den slutsatsen drar Björn Johansson, forskare vid Örebro universitet. I SVT:s serie om mobbning “Morgans mission”, spelar han en framträdande roll som expert och bollplank till programledaren Morgan Alling.
I programmet presenteras statistik att 60 000 barn, sju procent av alla elever, går till skolan varje dag med en klump i magen. Av dom är det 13 000 elever som är kontinuerligt utsatta. Det visar att vi är duktiga på att komma åt problemet, men sämre på att förebygga, säger Björn Johansson och pekar på att svenska metoder mot mobbning trots allt är ett föredöme för många andra länder.
– Vi kan definitivt inte säga att vi har några universella lösningar utan det gäller att anpassa sig efter förutsättningar på just den skolan. Men vi kan komma med förslag på hur man kan tänka. I grunden handlar det om engagemang på alla plan, att hjälpas åt och stötta. Och ta ansvar. Det finns mycket som skolorna kan göra för att förbygga mobbning, som att flytta runt eleverna i klassrummet, prata med barnen om värderingar, inte välja någon sist och ha idrottslektioner med tyngd på laganda.
Björn Johansson efterlyser också kränkningar och mobbning som ett obligatoriskt ämne under lärarutbildningen och i utbildningen av skolledare. Överhuvudtaget vill han se att pedagogerna får tid och möjligheter att utföra skolans uppgift att fostra demokratiska medborgare. Mobbningen hänger ihop med lärandemiljön. Elever som sitter med en klump i magen och oroar sig för rasten kan inte koncentrerar sig på lektionen, säger han.
Se gärna SVTs Morgans Mission del 3: http://www.svt.se/morgans-mission/se-program/morgans-mission-sasong-1-avsnitt-3-2?autostart=true
Källa: Örebro universitet