Hör historien om Örebro på 1900-talet

DSCN1341

En blomstrande industristad, sedan socialdemokratisk mönsterstad och nu universitetsstad på hundra år. Hur gick det till? Vilka är framgångsrecepten? Hur har samspelet sett ut mellan makten och medborgarna under olika perioder? Det är frågor som Thord Strömberg, docent i historia vid Örebro universitet, ställer i sin bok om 1900-talets Örebro som kom ut i september.

Boken och föreläsningen den 5 november på universitetet tar med oss från sekelskiftet 1900 när Örebro växte till en sjudande industristad ”Sko- och kexstaden” Örebro. I efterkrigstidens högkonjunktur kom Örebro genom framsynta välfärdsreformer att betraktas som en mönsterstad. Men några år in på 1970-talet tog framgångssagan slut. Industristaden gick i graven. Örebro tvingades att öppna sig mot omvärlden och anpassningen till det nya kommunikations- och kunskapssamhället tog sin början.

Föreläsningen börjar 18.30 i hörsal L3 Långhuset Örebro universitet.

Länk till Öbo och filmen om byggnationen av Vivalla på 60-talet: http://www.obo.se/sv/grona-obo/Mitt-Grona-Kvarter/