Munbakterie kan orsaka cancer

Sambandet mellan tandlossningssjukdom och åderförkalkning är känd. Det forskaren Boxi Zhang vid Örebro universitet nu visar i sin avhandling är hur det går till på cellnivå. Forskningen gav också ett mer oväntat resultat i och med kopplingen till olika former av cancer.

– Vi såg att gener från bakterien kan kopplas till cancer i munhålan och bukspottscancer. Ett nytt steg i forskningen är att följa upp cancerspåret, säger han om sin doktorsavhandling vid Örebro universitet.

I en forskargrupp vid Örebro universitet och USÖ, under ledning av professor Torbjörn Bengtsson, har Boxi Zhang kartlagt hur en bakterie som orsakar tandlossnin kan leda till åderförkalkning och andra hjärtsjukdomar.

– Denna bakterie kan spridas i kroppen till exempel när vi borstar tänderna. Målet är att hitta behandlingar mot tandlossning och de andra sjukdomar som bakterien orsakar. Ett steg framåt är att hitta markörer för att bättre kunna ställa diagnoser, säger Boxi Zhang.