250 000 till härbärget Vinternatt – mer än bara tak över huvudet

Örebro kommun har beviljat stöd på 250 000 kronor till Vinternatt, ett härbärge för EU-medborgare. Under vintern 2015-2016 planerar Ria Dorkas att tillsammans med kyrkorna i Örebro återigen öppna Vinternatt.

För att ge ytterligare stöd planerar man att starta rådgivning utifrån ett koncept som heter Crossroads. Det används med framgång av bland annat Stadsmissionerna i Stockholm, Göteborg och Linköping.

– Jag gillar att man i år tänker ett steg längre. Det handlar om mer än tak över huvudet, man kommer att jobba medvetet med hjälp till självhjälp, för att stärka väldigt utsatta människors möjlighet till att påverka sin egen livssituation. Tanken är att rådgivningen ska finnas öppen hela året oavsett om härbärget är öppet eller inte. Det är en bra utveckling, säger Rasmus Persson (C) ordförande programnämnd Social Välfärd.

– Crossroads handlar om att hjälpa besökaren att få information om hur det svenska samhället är uppbyggt och vad det finns för möjligheter att skaffa till exempel jobb och läkarvård. Men också vilket stöd de kan få i sitt hemland via de organisationer som jobbar där. Under rådgivningstiden kommer man även erbjuda möjlighet till dusch och en enklare måltid, säger Fisun Yavas (S), vice ordförande programnämnd Social Välfärd.

Programnämnd Social Välfärd beslutade igår torsdag att bevilja ekonomiskt stöd på 250 000 kr, samt en garanti att täcka eventuellt minusresultat i projektet upp till 250 000 kronor ytterligare.