Leukemisjuke Axel fick träffa överlevande från koncentrationsläger

jigjoebcr1sqvg8hrlke

Intresset för historia och det som händer i Sverige och Europa just nu gjorde att Axel, 15 år från Örebro som har ALL, Akut Lymfatisk Leukemi, önskade att träffa överlevande från andra världskrigets koncentrationsläger på sin Stora dag. Den 30 oktober mötte Axel, hans familj och bästa kompisen den idag 91-åriga Emerich Roth på judiska museet i Stockholm.

Emerich satt i fem olika koncentrationsläger fram till krigets slut i maj 1945 och kom till Sverige 1950 efter att ha fått veta att en av hans fyra systrar överlevt och fanns här. Även Emerich syster var med och träffade Axel.

På Axels fråga hur Emerich överlevde svarade han allvarligt: ”Mest tur och ett starkt psyke. Jag såg fysiskt starka individer falla som käglor och tunna stå stadigt. Den fysiska styrkan kan man få gratis genom att träna. Psykisk styrka får man bara genom att älska andra och älska sig själv. Psykisk styrka vinner alltid över fysisk.

Axel frågade även om Emerich ser några likheter med det som händer runt om oss idag och det som hände innan andra världskriget bröt ut. ”Ja, jag ser flera likheter i samhället med eskalerande motsättningar. Men det är passiviteten som är mänsklighetens största fiende.”