Lysande idé förhindrar arbetsplatsolyckor

yrkesanpassadeplagg

Företaget Retenua AB och Henrik Andreasson finns på topplistan när Sveriges inkubatorer and Science Parks och stiftelsen Åforsk utsett landets tio främsta entreprenörer.

– Fantastiskt kul. Det här motiverar oss att satsa vidare och fortsätta utveckla vår produkt, säger innovatören och forskaren Henrik Andreasson, som tillsammans med Rafael Mosberger står bakom företaget Retenua AB och deras innovation RefleX Vision System. 

RefleX Vision System är en forskningsbaserad och avancerad kameraplattform som minskar risken för arbetsplats­olyckor. Kameran identifierar människor med skyddsväst som befinner sig på en byggarbetsplats, eller på någon annan plats där säkerheten är extra viktig. Genom att utrusta exempelvis fordon med kameran kan risken för arbetsplatsolyckor reduceras.

– En prototyp av kameran har testats tillsammans med industrin och vi upplever generellt ett stort intresse från näringslivet.

– Idén kommer ur forskningsresultat och har utvecklats genom Örebro universitets innovationssystem. I Inkuberas miljö utvecklas och paketeras nu produkten för att så snart som möjligt kunna komma ut på marknaden. Inkubera har rätt kompetens och samtidigt ett nätverk som är oerhört värdefullt för oss när produkten ska kommersialiseras. Nu blir det spännande att fortsätta utvecklingen av kameran, säger Henrik Andreasson.