Örebrorobot visar vägen på flygplatsen Schiphol

aotgesfmtsjkm6f9us9x

Roboten i projektet Spencer möter verkligheten på storflygplatsen Schiphol i Amsterdam, med start måndag 30 november. Uppdraget är att hjälpa passagerare att hitta rätt.

Forskare från Örebro universitet har bidragit till att roboten kan kartlägga sin omgivning. Projektet finansieras av EU-kommissionen och är ett samarbete mellan forskare och företag i fem länder.

– Flygplatsen är en utmanande plats att navigera på, med så mycket glas och en omgivning som ständigt ändras av tillfälliga hinder, som parkerade bagagekärror och människor, säger Achim Lilienthal, professor i datavetenskap och projektledare för Örebrobidraget till forskningsprojektet.

Roboten har uppgiften att lotsa passagerare från en gate till en annan, som ledare för en grupp resenärer som inte är så vana att ta sig fram på internationella flygplatser. Forskarna i Örebro har försett roboten med en förutsättning för att kunna tas sig fram, kartor.

– Roboten kartlägger sin omgivning genom att med laserstrålar mäta avståndet till olika hinder. Människor som rör sig är heller inte så svårt. Det är värre med föremål som är tillfälligt permanenta. Vi vet inte hur länge bagagekärran kommer att vara parkerad. Sådant gör det svårt för roboten att veta var den befinner sig. Vi arbetar med en kartläggning som tar hänsyn till dessa föremål, berättar Achim Lilienthal.