Extra alkokontroller startar i dag

Trafikrazzia E4:an vid rastplats Mora Stenar sšder om Uppsala.

I december är det många julbord och andra festligheter i samband med avslutningar på jobb och skola. Alltför många förare sätter sig bakom ratten efter att de druckit alkohol. Mellan den 7 och 13 december kontrollerar polisen nykterheten i trafiken.

– Polisen kommer att arbeta utifrån lokala förutsättningar och vara där problemen finns. Det kan till exempel vara utanför Systembolaget, vid idrottsanläggningar eller att arbeta utifrån olika tips, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg, utvecklingscentrum Mitt, Polismyndigheten.

– Insatsveckorna är gemensamma inom EU och den här veckan ligger fokus på alkohol och droger. Polisens huvudsyfte med trafikveckan är framför allt att uppmärksamma faran med att köra onykter och att stoppa missbruk. Många av de förare som kör onyktra har ett pågående missbruk. Därför erbjuder vi kontakt med beroendevården i de fall vi ertappar någon som kör påverkad, säger Ursula Eriksson.