Flack-revyerna har dragit in 1,2 miljarder till Örebro

ensemble-3882x2332_foto-magnus-wahman (2)

På lördag spelas den sista Hjalmar-revyn på Nya Parkteatern i Örebro. Det är i år 40 år sedan Peter Flack började med revyerna. Under de åren har de dragit in 1,2 miljarder kronor till turistnäringen i Örebro kommun. Och lockat över en miljon turister till staden.

Det är Örebrokompaniet som låtit HUI räkna på revyernas ekonomiska betydelse för kommunen. I snitt har revybesökarna spenderat 600 kronor utöver biljetten till showen, visar sammanräkningen. Årets show, 2015, har hittills lockat 40 000 besökare, 30 000 av dem kommer från en annan kommun än Örebro. Den revyn har inneburit intäkter till Örebro på drygt 34 miljoner kronor och gett 21 årsanställningar, omräknat alla deltider som jobbar med föreställningen.

Under många år på 80- och 90-talen var Peter Flacks revyer den enda anledningen att besöka Örebro, undantaget besök hos släkt och vänner. Det var först när Gustavsvik genomgick sin omfattande utbyggnad till upplevelsebad som något annat än revyerna lockade till Örebro, menar Björn Fransson turismstrateg på Örebrokompaniet.

Örebrokuriren.se kommer att finnas med bakom kulisserna när Peter Flack & Co bjuder på den sista revyn i den här formen. En nöjessaga som började med studentspex i slutet av 60-talet för att sedan bli en miljardintäkt för staden.

I höst sätter Peter Flack upp en ny Hjalmar-revy, den här gången i Brevens Bruk i Östernärke. Och i sommar blir det på nytt Stjärnkvällar på Trystorps slott i Tångeråsa.

foto: Magnus Wahman/ Nya Parkteatern

, ,