Öbos hyror höjs med 0,85 procent

Hyresgästföreningen och ÖBO har nu kommit överens om ny hyra för 2016. Överenskommelsen innebär en hyreshöjning på 0,85 procent från 1 januari. ÖBO:s utgångkrav var 1,95 procent. I deras krav låg bland annat kostnader för ökat underhåll på tio miljoner kronor.

– Vår förhoppning är att med denna överenskommelse kunna ge våra hyresgäster en fortsatt bra service och samtidigt kunna satsa på underhåll av våra fastigheter, säger Ulf Rohlén vd på ÖBO.

– Det är en högre överenskommelse än vad vi hade förväntat oss, men vi lyckades ändå sänka ÖBO:s krav med över en procent. ÖBO är ett välmående företag, men vi har också förståelse för det underhållsbehov som finns och som beror på att ÖBO har ett ”gammalt” fastighetsbestånd. Att underhållet inte blir mer eftersatt är en viktig fråga för hyresgästerna, säger Ann-Helene Alsätra, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Hyreshöjningen på 0,85 procent innebär att en hyresrätt som idag har en hyra på 5 000 kronor i månaden får en ny hyra på 5 042 kronor i månaden.

,