Bostadspriserna upp med tolv procent i fjol – ”snittvillan” i Örebro kostar 2,8 miljoner

Bostadspriserna i Örebro län fortsätter att öka. Under 2015 steg priserna på länets bostadsrätter med tolv procent. Även villapriserna fortsatte att stiga under året och ökningen landade även där på tolv procent.

Genomsnittspriset för en villa i Örebro kommun ligger nu på cirka 2,8 miljoner kronor och en bostadsrätt kostar ungefär 1,7 miljoner kronor. Det avslöjar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

– Örebro har till skillnad från liknande städer som Västerås och Jönköping ett väldigt lågt utbud av bostadsrätter. Detta, i kombination med att intresset för att äga sitt boende har stigit, leder till att trycket på de bostadsrätter som läggs ut till försäljning ökar. Universitetet påverkar också kommunen i stor utsträckning. Det är svårt för studenter att få tag i attraktiva hyresrätter och många väljer därför att köpa sin bostad under studieperioden, säger Fredrik Sevelin, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Örebro.

– Prisuppgången på villor beror främst på att vi har haft ett lågt utbud och extremt många intressenter. Det är både Örebroarna själva och personer utifrån som i större utsträckning intresserat sig för villorna i kommunen. Även här har Universitetet en stor påverkan då många flyttar hit från andra universitetsstäder för att jobba på skolan. Hela länet är överlag sett väldigt attraktivt just nu och det speglar förstås bostadspriserna, säger Fredrik Sevelin.

,