Liberalerna om kommundirektörens lön: Kompetens viktigast

– Lönesättningen inom Örebro kommun är individuell och sätts efter ett antal krav och utifrån den sökandes erfarenhet. Den tillfälligt förordnade kommundirektören Anne Andersson kommer ha 112000 kr i lön per månad. Det har bedömts vara en rimlig ersättning utifrån hennes erfarenhet att leda en stor kommun, säger Karolina Wallström, Kommunalråd för Liberalerna i Örebro.

– Jag ser inget problem med lönesättningen. Att den är lägre än vad företrädaren hade har med meriter och erfarenhet att göra. Jag tror inte det påverkat i löneförhandlingarna att det är en kvinna som tar över efter en man.

– För oss i Liberalerna är det viktigt att lönen sätts utifrån kompetens och marknadsmässiga förhållanden och inte efter kön. Nu har vi en tillfälligt förordnad kommundirektör under den tid det tar att rekrytera Islings efterträdare. Jag är övertygad att vår nye kommundirektör kommer ha en skälig lön efter de krav vi ställer, då rekryteringsprocessen är tillända. Osakliga löneskillnader inom kommunen är inte ok! Det är viktigt att hela tiden genomlysa och korrigera orättfärdiga löneskillnader mellan kvinnor och män. Det är också viktigt att uppvärdera vissa yrkesgrupper som till exempel lärare. Det är många kvinnor som är lärare så det skulle dessutom automatiskt bättra på kommunens totala löneskillnad mellan män och kvinnor, avslutar Karolina Wallström.

,