Alkoholforskare får 150 000 från Systembolagets fond – ska studera riskfaktorer

Alkoholforskaren Metin Özdemir i Örebro får projektanslag från Systembolagets Alkoholforskningsråd. Rådet delar ut sammanlagt sju miljoner kronor till olika forskningsprojekt, det är en höjning med två miljoner jämfört med förra året.

Systembolagets Alkoholforskningsråd, som består av nio från Systembolaget fristående ledamöter, bidrar till att stärka alkoholforskningsfältet i Sverige genom att stödja alkoholspecifik forskning. Samhällsvetenskaplig och folkhälsovetenskaplig alkoholforskning prioriteras.

– Vi kommer att studera sambandet mellan alkoholkonsumtion och riskfyllda beteenden hos ungdomar för att identifiera risk- och skyddsfaktorer som kan användas i förebyggande strategier, säger Metin Özdemir, fil dr och lektor i psykologi vid Örebro universitet, vars projekt tilldelas 150 000 kronor.