Tre nominerade till årets Millencolin Music Prize

IMG_0129 (2)

Det är tre artister som är nominerade till utmärkelsen Millencolin Music Prize. De tre är Olle Unenge, Mohlavyr samt Staffan Ernestam.

Millencolin Music Prize ska uppmärksamma och uppmuntra duktiga, engagerade och framgångsrika personer eller grupper inom musikbranschen och som har Örebroanknytning.

Prisformuleringen ska ha sin grund i att ”belöna och uppmärksamma person eller grupp med Örebro-anknytning inom musikbranschen som visat stort och förtjänstfullt engagemang i sin utövning, nått visst mått av framgång samt bidragit till att staden Örebro hamnat i rampljuset”.

Millencolin och Kulturnämnden i Örebro kommun står bakom priset som består av en prissumma på 25 000 kronor och diplom. Priset delas ut på Örebrogalan den 17 mars.

Olle Unenge Olle Unenge har tillsammans med bandet Tullamore Brothers i snart 30 år varit Örebros och en av Sveriges bästa uttolkare av den irländska folkmusiken. Som sångare och frontfigur i bandet och med en fascinerande irländsk accent har han och bandet själsligt förflyttat många åhörare till de irländska gröna öarna. Under förra året tog Olle ett nytt steg i sitt musikaliska utforskande av sig själv och sin historia och gav oss 10 egna sånger på sin första soloplatta ”Det kunde förvisso vara värre…”.

Staffan Ernestam Staffan Ernestam kan titulera sig musiker, kompositör, textförfattare och bildkonstnär. De senaste åren har han tagit sig an utmaningen att tonsätta dikter av Närkes lokalpoet Levi Rickson, mer känd som ”Jeremias i Tröstlösa”. I raden av många projekt genom åren och som fast medlem i fenomenet Sven-Ingvars har Staffans engagemang resulterat i bandet Jeremias Session Band både live och på skiva. Ett av Staffans senaste projekt är att tonsätta ett antal undangömda dikter av Jeremias och den samtide Gustaf Fröding.

Ulrika ”Mohlavyr” Mohlin Ulrika, eller hennes artistiske alter ego; Mohlavyr, är något alldeles speciellt och är inte lätt att musikaliskt genrebestämma. Kanske att Mohlavyrs egen etikett ”måleriskt, dynamiskt, lekfullt och fantasieggande” bäst beskriver den upplevelse åhörare och beskådare av hennes skapande möts av. Penseldrag är ett ord och en känsla som fantasin lätt plockar fram när hennes lekfulla men bestämda toner sprids. Mohlavyrs musik är unik och ibland lätt som en fjäder och ibland som en skogspromenad.