Placeringen av våra skattepengar bidrar till hållbar utveckling

9-JPG

Örebro kommun har en egen kapitalförvaltning på 3,4 miljarder kronor. Pengar som numera placeras på ett ”grönt” och hållbart sätt. En utarbetad arbetsmetod med ekonomin till verktyg för en hållbar utveckling. Det förhållningssättet gör Örebro unikt och lockar fler kommuner att följa efter.

Med de finansiella krafterna kan Örebro kommun ställa krav på fondbolagen att tillhandahålla till exempel fossilfria fonder. Tidigare hade kommunen cirka 100 miljoner kronor i ”fossila” aktier, men den summan har reducerats mycket kraftigt på senare år.

”Förra året utsågs Örebro till Årets miljökommun av tidningen MiljöAktuellt. En avgörande orsak till att Örebro fick priset är det unika arbete som kommunen drivit i att använda det finansiella systemet för att driva på en utveckling i grön riktning”, skriver Örebro kommun i ett pressmeddelande.

– I juni 2014 fattade vi ett beslut att vi skulle använda det finansiella systemet för att gynna miljövänlig och hållbar utveckling genom att bland annat placera kommunens kapital i fossilfria fonder och låna upp kapital genom gröna obligationer. Då kommunen har en kapitalförvaltning på 3,4 miljarder kronor såg vi det som ett kraftfullt verktyg att nå ett grönare samhälle, säger Lennart Bondeson, kommunalråd (KD).

Arbetet har bedrivits av Mats Rodenfelt, finanschef, och Hanna Arneson, hållbarhetsstrateg, och de belönades vid förra veckans fullmäktigesammanträde med kommunens interna miljöpris för 2015.

-Vi vågar påstå att ingen annan kommun i Sverige har kommit så långt som Örebro och intresset från andra kommuner har varit stort för det arbete som vi gör. Under till exempel Almedalsveckan förra året var kommunen inbjuden att medverka i flera seminarier om kommunens finansiella miljö- och hållbarhetsarbete, säger Björn Sundin, kommunalråd (S).

, ,