Snart går kollektivavtalen ut – 1,6 miljoner anställda berörs

Sverige befinner sig i en av de mest omfattande avtalsrörelserna någonsin. Närmare 500 kollektivavtal löper ut under året, 300 av dem går ut den sista mars. Avtal som innefattar 1,6 miljoner anställda, uppger Svenskt Näringsliv.

– Vårt fokus är att få till avtal som stärker vår internationella konkurrenskraft. Därför är det viktigt att vi fortsätter med på det spår vi varit inne på senaste 20 åren där den internationellt konkurrenssatta industrin sätter en norm, märket, för vad vi klarar av när det gäller löneökningar. Det har fungerat bra och den som tycker att vi ska göra på något annat sätt har ett ansvar att berätta hur, säger Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Representanter från Svenskt Näringsliv besökte nyligen örebroföretaget Emhart Glass.

– Hos oss är lönekostnaden två tredjedelar och vi levererar bara till våra övriga företag i koncernen och till tillverkningskostnad. Men kravet på oss är att hela tiden sänka tillverkningskostnaden. Vi har en konkurrens internt, exempelvis från vår fabrik i Kina. Vi ser konkurrensbilden där och de har helt andra löner. Så för oss spelar avtalsrörelsen stor roll, säger Andres Tamm, platschef på Emhart Glass.