Annika, Ami och Åsa får fågelpris

Annika,%20Åsa&Ami (2)

Annika Lorin, Ami Sundén och Åsa Bengtsson har tilldelats Årets gulsparvpris som delas ut av Närkes Ornitologiska Förening. De tre får priset för att de med små medel och social samvaro lockar tjejer och kvinnor in till fåglarnas värld. Annika, Ami och Åsa är ansvariga för tjejgrupperna inom Närkes Ornitologiska Förening.

Närkes Ornitologiska Förening instiftade för tre år sedan priset Årets gulsparv. Det ska gå till någon som gjort stora insatser för fågelskydd, fågelintresse eller fågelforskning. De tre får vardera 3 000 kronor och en akvarell av konstnären Stefan Gustafsson.

För över 20 år sedan startade Annika Lorin den första tjejgruppen inom Närkes Ornitologiska Förening. Det var bara tio procent av medlemmarna då som var tjejer, och jag tyckte det behövdes en grupp som kunde utvecklas på egen hand, berättar hon.

För sex år sedan startades ytterligare en tjejgrupp inom föreningen. Efterfrågan fanns och Ami Sundén och Åsa Bengtsson drog igång ytterligare en grupp för tjejer som ska fungera som en språngbräda in i föreningens alla andra aktiviteter.

– Vid sidan av fåglarna tror jag det är viktigt med det sociala, säger Åsa Bengtsson.