Kritik mot snedfördelningen av kommunala sponsorpengar – damidrotten missgynnas

Volleyboll_6 (2)

Volleybollprofilen Olle Anfelt går i ett öppet brev till hårt angrepp mot det han upplever som en kraftig snedfördelning av kommunala sponsorpengar. Pengarna går till manliga elitlag och inte till damidrott med Örebro Volley som hans exempel.

Enligt Anfelt har Örebro kommun de senaste fem åren delat ut 35 miljoner kronor i marknadsföringsstöd till den lokala idrotten. 15 miljoner har gått till ÖSK herrfotboll och tio miljoner till Örebro Hockey. Under perioden har volleybollaget fått 400 000 kronor.

”Örebro kommuns tjänstemän/ kommunledningskontoret har under dessa år kraftigt gynnat ett fåtal idrotter (fotboll och ishockey), beslut som befäster och förstärker en elitidrott som gynnar några få idrotter samt lägger en mycket kraftig tonvikt på herridrotten”, skriver Anfelt och fortsätter:

”Det är en sak att det inom den privata sektorn finns ett synsätt som gör att man anser att det är affärsmässigt motiverat att lägga miljonbelopp på enstaka idrotter, företrädesvis manlig fotboll och hockey. När detta synsätt också företräds av de folkvalda och dess tjänstemän borde väl någon reagera? År efter år pumpar kommunen in miljoner till ett fåtal herridrotter och befäster därmed den enorma skillnaden som råder idag mellan de förutsättningar våra döttrar har jämfört med våra söner när det gäller att tävlingsidrotta. Hur kan politiker år efter år medverka till denna syn på skillnaden i ”värdet” av våra söners och döttrars idrottande? Hur stämmer detta med den värdegrund som kommunledningen så flott vill stoltsera med i andra sammanhang?”

Olle Anfelt är ordförande för Örebro Volley.

Läs hela hans öppna brev här: http://www7.idrottonline.se/OrebroVBS-Volleyboll/NYHETER/Nyheter/Oppetbrevenupp-ochutmaningtillOrebrospolitikerangaendeelitidrotteniOrebro/

foto: PEO Sjöberg foto AB

,