Kvinnliga toppchefer i kommuner tjänar mer än männen

Kvinnliga kommunchefer och toppolitiker har bättre betalt än manliga. Gapet mellan chefslöner och politikerarvoden fortsätter att växa och är nu uppe i 40 procent. Det visar Dagens Samhälles kartläggning.

På tre år har snittlönen för kvinnliga kommunchefer gått från att vara jämställd med männens till att ligga 900 kronor över. På den politiska sidan har utvecklingen varit än mer dramatisk. Det genomsnittliga arvodet för en kvinnlig kommunstyrelseordförande har gått från ett underläge på 1 000 kronor per månad till ett överläge på 1 500 kronor.

Att kvinnorna gått om männen i kommunerna överras­kar Annika Elias, ordförande för fackförbundet Ledarna.

– Det är mycket intressant! Så ser det definitivt inte ut på den privata sidan. Jag tror det visar att kvinnliga chefer bli­vit bättre på att löneförhand­la. Att de ofta är mer välutbil­dade än männen vet vi, säger hon till Dagens Samhälle.