Turistbyrån flyttar till slottet – lämnar Medborgarhuset

fasad-mot-öster1

Den 2 juni övergår den nuvarande säsongsöppna turistbyrån på slottet till att bli Örebros huvudturistbyrå. Örebrokompaniet driver idag två turistbyråer. Den helårsöppna i Medborgarhuset som är huvudturistbyrå, samt en säsongs- och helgöppen turistbyrå på Örebro slott.

Ambitionen har länge varit att utvidga verksamheten på slottet och nu är det klart att den blir Örebros huvudturistbyrå från och med den 2 juni. Samtidigt stängs den nuvarande turistbyrån i Medborgarhuset.

– Det här är en naturlig utveckling, menar Örebrokompaniets VD Christer Wilén och pekar på flera skäl till flytten. Den snabba tekniska utvecklingen har gjort att turistbyråerna gått från att vara informationskontor till att bli en förlängd del av värdskapet hos en destination. Men de är också ett viktigt instrument för merförsäljning. Genom gott värdskap och bättre information om utbudet kan besökare lockas att stanna längre än tänkt. Det gör att vi numera breddat vårt arbete till att vid sidan om turistbyråerna även arbeta med Infopoints, berättar Christer Wilén.

En Infopoint är en enklare form av turistinformation som finns på olika besöksmål, till exempel hotell, caféer, eller sevärdheter.

Turistbyrån fanns på slottet 1993-2007, men i andra lokaler. De nuvarande lokalerna är bättre anpassade för rullstolsburna besökare, men Örebrokompaniet är ändå inte helt nöjda.

– Tillsammans med Statens Fastighetsverk och Örebro kommun arbetar vi med att förbättra tillgängligheten både i och utanför slottet. Prioriterat är bland annat att hitta en annan beläggning på delar av Kansligatan, alltså anslutningen från Engelbrektsgatan. Den nuvarande kullerstenen är allt annat än bra, så här måste vi hitta mer anpassade vägar för både rullstolsburna, barnvagnar och andra fotgängare, avslutar Christer Wilén.

foto: Statens Fastighetsverk