Varsågod att plocka – Karlaparken ska bli ätbar

420257_993694 (2)

Nu ska fruktträd, buskar och örter planteras i Karlaparken. Vänsterpartiets förslag om en Ätbar park förverkligas. När Karlaparken nu ska byggas om blir inriktningen ”ätbar” när det gäller träd, buskar och växtlighet. Det ska planteras fruktträd, bärbuskar och även örter.

– Det var ungefär ett år sedan nu som vår motion om en ätbar park bifölls i fullmäktige och vi är väldigt glada över att Örebroarna snart kommer att få ta del av vårt förslag, säger Vänsterpartiets talesperson i samhällsbyggnadsfrågor Jessica Carlqvist.

Utöver en samlad ätbarhet i Karlaparken, det vill säga träd och buskar med frukt och bär som ska gå att få smaka av samt även örter och annat ätbart, kommer ätbara inslag att dyka upp på fler platser i kommunen i takt med att träd och buskar ska planteras. Ätbar park som begrepp finns med i verksamhetsplanen inom samhällsbyggnadsområdet och ett beslut om parkinvesteringar tas i tekniska nämnden 17 mars.

Det som planteras blir bland annat äppel-, päron- och körsbärsträd samt hallon-, vinbär- och krusbärsbuskar.

– Nu blir det lätt för förskolor eller barnfamiljer att gå till parken för att lära sig om vad som krävs för att det ska växa och gro till sånt som vi tycker om att äta. Att det blir till för alla och är tillåtet att smaka gör det väldigt konkret även för den som inte har egen trädgård eller bil för att åka ut i naturen, säger Linn Josefsson (V), ledamot i tekniska nämnden.

Idén till parken fick Vänsterpartiet från en medborgare som har inspirerats av en liknande park i Seattle i USA.

– Tanken är att parken ska fungera både som en turistattraktion och som ett utomhusklassrum. Det är en fråga om rättvisa. Sverige har en fantastisk allemansrätt men vi tänker oftast på den när det handlar om skog och mark. Nu för vi in den i stan kan man säga, säger Jessica Carlqvist (V).

,