Praktiken gav Snehal jobb på Eon

IMG_0012

Snehal Magdum kom 2008 från Indien till Örebro tillsammans med sin familj. Hon kom hit med höga akademiska meriter och jobb i hennes mans företag. I Örebro hade hon svårt att hitta ett arbete som matchade hennes kompetens. Men i höstas fick hon en åtta veckors praktik på Eon Sverige. Efter de två månaderna fick Snehal ett glädjande besked. Hon fick jobb på energiföretaget.

Örebrokuriren träffar Snehal tillsammans med Eons regionchef Efva Nilsson på kontoret i Örnsro. Och Snehal är märkbart rörd över att hon äntligen efter så många år har fått ett jobb.

– Jag har sökt 100-tals jobb och knappt fått ett svar tillbaks, berättar hon.

Hon är utbildad ingenjör och på Eon fanns arbetsuppgifter som passade henne perfekt. Snehal arbetar idag som dokumentationsingenjör, med Excel som ett specialområde. Redan under praktiken visade hon att det fanns förbättringsområden inom just det området på Eon.

Efva Nilsson berättar att de jobbar aktivt inom bolaget med att hitta rätt kompetens och att många av dem som nu kommer till Sverige är välutbildade i sina hemländer. Språket kan ses som ett hinder, men på Eon väljer de att vända på det och främst se till kompetens, språket kommer ofta snabbt när de väl är på arbetsplatsen, menar de.

Örebrokuriren har tidigare berättat om Eons målsättning att ge 100 personer med utländsk bakgrund praktik. Det är en treårig satsning.

Tillsammans med andra storföretag som ABB och Swedbank gick Eon ut redan i fjol och sökte akademiker för praktiktjänster. Eon välkomna 38 praktikanter, elva av dem fick fortsatt jobb, säger Efva Nilsson.

Snehal berättar om hur tufft det var att inte få något jobb, att det gav hennes allt sämre självförtroende ju längre tid hon stod utan sysselsättning. Det handlar om att få en identitet, en självkänsla när du har ett jobb att gå till, säger hon samtidigt som en tår tränger fram ur ögonvrån. Efva ger henne en pappersnäsduk och berättar för Snehal vilket viktigt jobb hon gör på Eon och hur uppskattad hon är.

Den 21 mars finns Eon på plats på Vivalla torg under en inspirationsdag som arrangeras av Örebro kommun med Mia Carlén på Startcentrum som kontaktperson.

Läs mer om Eons praktiksatsning: http://www.orebrokuriren.se/2016/03/07/eon-erbjuder-100-nyanlanda-praktik/