Rektor Jens Schollin är Årets Örebroare

IMG_0108

Jens Schollin, rektor vid Örebro universitet, är Årets Örebroare. Han fick sitt pris som avslutningen på Örebrogalan på Conventum inför drygt 550 gäster. Jens Schollin har varit rektor för det expanderande universitetet i åtta år, men till sommaren slutar han sitt uppdrag.

Årets Örebroare utses av tidningen Nerikes Allehandas läsare.

Årets Guldvinge gick till bandet Millencolin. Deras eget pris Millencolin Music Prize, gick i sin tur till artisten Ulrika ”Mohlavyr” Mohlin.

Årets idrottsledare blev Sanna Hermansson, KIF Örebro Eagles, ungdomspriset gick till friidrottaren Fanny Ernestam. Cambrex är årets exportföretag,

Appivo fick årets innovationspris och årets digitala innovation gick till företaget Rapp. Bygg Enterprize Sverige är årets tillväxtföretag.

Se bilder på vinnarna: http://www.orebrokuriren.se/2016/03/18/se-bilder-fran-orebrogalan-vinnare-och-artister/

Örebro kommun delade ut fem priser här är vinnarna och motiveringarna:

Vinnare – Miljöpris

Margareta Rosengren, Rosengrens Skafferi

Juryns motivering

Vinnaren av årets miljöpris har med engagemang och passion lyckats med det många trodde var omöjligt. Genom hennes restaurang väcker hon intresse för den vegetariska kosten hos många örebroare. Med högt ställda krav på råvaror som ska vara lokalproducerade och ekologiska och etiskt märkta skapar hon förutsättningar för andra att välja kost med miljön i fokus. För henne är det viktigt att arbeta utifrån hälso- och miljöperspektiv för att kunna lämna jorden vidare till nästa generation!

Vinnare – Årets bragd

Systrarna Teresia Keskitalo och Viktoria Keskitalo

Ur juryns motivering

Teresia Keskilato gick en kvällspromenad med sin hund i närheten av Viktoriabron i centrala Örebro söndagen 22 februari 2015. Det fanns inga människor ute vid denna tidpunkt. Hon pratade i telefon med sin syster som vid denna tidpunkt var bosatt i Kiruna. Teresia hörde en äldre kvinna skrika på hjälp efter att ha ramlat i Svartån. Hon kopplade loss hunden och med kopplet till hjälp försöker hon hjälpa den utsatta kvinnan. Under räddningsarbetet hamnade mobiltelefonen i vattnet och samtalet bröts. Systern förstod allvaret i situationen och att hon måste kontakta SOS-Alarm. Att ringa ett nödsamtal från Kiruna och inte veta var systern befann sig var en stor utmaning. Hon visade stor sinnesnärvaro och hade lokalkännedom om att systern brukade rasta hunden i Stadsparken nära Svartån vilket innebar att räddningspersonal kunde komma till platsen. Örebro brottsförebyggande råd vill tacka för ett rådigt ingripande och sinnesnärvaro som räddade en äldre kvinnas liv.

Vinnare – Näringslivspriset

Centrala Gummi

Juryns motivering

Ett genuint Örebroföretag med anor från 30-talet där snabb service och god lagerhållning är två av ledorden för framgång och som med sin förmåga att anpassa sig räknar med att finnas kvar länge på marknaden.

Vinnare – Kulturpriset

Albena Zaharieva

Juryns motivering

Sedan ankomsten till Sverige i slutet av 1960-talet efter avslutad utbildning i hemlandet Bulgarien har pristagaren varit sin nya hemstad Örebro trogen med obruten kraft under lång och framgångsrik tid. En varmt uppskattad lärare vid Musikhögskolan och en aktiv konsertpianist som aldrig vilat på sina lagrar.

Erkänd som en av vårt lands finaste kammarmusiker har pristagaren en lång rad inspelningar på grammofon/cd och framträdanden i radio och tv på meritlistan.

Med sin fallenhet för musikalisk och verbal kommunikation har vår pristagare varit en flödande inspirationskälla för sina elever och, inte minst, vunnit starkt gehör hos publiken.

Vinnare – Kvalitetspriset

Skebäcks Reningsverk, VA-enheten

Ur juryns motivering

Processen vid Skebäcks reningsverk ger upphov till stora mängder näringsrikt slam. Genom ett systematiskt arbete med att eliminera utsläpp till reningsverket, och genom en effektiv rening av slam, har enheten lyckats med att få fram en restprodukt som är tillräckligt ren från gifter för att kunna användas som gödning i jordbruket.

Genom minskning av skadliga ämnen i avloppet minskas också mängden av dessa ämnen i Svartån och Hjälmaren, och Örebroarna får en bättre miljö till lägre kostnad.