Roboten Spencer klarar att guida människor på en flygplats

qilhaiepqiebd6jghg12

Roboten Spencer har visat att den klarar av att agera på en flygplats. Efter tre år gjordes de slutliga testerna i förra veckan på Schiphol i Amsterdam. Spencer registrerade pass och vägledde passagerare i folkmyllret.

Projektet har varit en stor framgång. Roboten har visat sig kunna agera säkert och utan störningar på flygplatsen, en omgivning som verkligen är tuff, säger Kai Arras, projektets koordinator. Achim Lilienthal är en av forskarna från Örebro universitet som deltagit i projektet.

Örebroforskarnas del har varit att utveckla robotens förmåga att tolka omgivningen, och att navigera.

– Vi är också väldigt nöjda med resultatet och glada över att vi varit med och bidragit, säger han. Det unika med projektet är att roboten kan hantera mänskliga sociala situationer. Den upptäckter människor med sina sensorer, analyserar sedan om det rör sig om till exempel en grupp eller familj och kan sedan agera på ett ”mänskligt” sätt.

,