Sveriges Byggindustrier: Tid för Byggnads att ta ansvar

Sverige är i stort behov av nya bostäder, förskolor och sjukhus. Men ska vi kunna fortsätta utveckla vårt samhälle måste vi ha konkurrenskraftiga byggföretag. Kraven som Byggnads ledning lagt under avtalsrörelsen innebär att en tredjedel av våra medlemsföretag får svårt att överleva och 30 000 medarbetare hade förlorat sitt jobb, varav 285 här i Örebro län.

När nu Byggnads ledning än en gång blåser till konflikt riskerar bostadsbristen att fördjupas. Detta är inte att ta ansvar för framtiden. Sveriges Byggindustrier värnar de små- och medelstora byggföretagen. De utgör 99% av våra medlemmar och det är hos dessa flertalet av medarbetarna är anställda.

Ska det fortsätta vara så krävs det att vi tillsammans tar ansvar. Det krävs att vi inte ökar kostnaderna mer än andra branscher, att vi skapar möjlighet att tillsammans med medarbetarna välja den löneform som passar för verksamheten och att vi ser till att fler tecknar kollektivavtal. Svenska byggföretag har utvecklats snabbt de senaste åren. Trivseln ökar, arbetsplatsolyckorna minskar och många företagare är stolta över att kunna erbjuda sina anställda bra villkor.

En byggnadsarbetare tjänar idag i snitt 33 000 kronor i månaden. I Stockholm ligger snittlönen för nyproduktion på 38 000 kr. Som lärlingsanställd får du direkt efter gymnasiet 65 procent av vad en fullbetald yrkesarbetare får. Redan efter 1-2 år så ligger man på snittet. Ingångslönen för en byggnadsarbetare är alltså mer än vad en polis tjänar efter fem år eller vad en vad en undersköterska med 10 års erfarenhet tjänar. Istället för att föra en ansvarsfull diskussion vid förhandlingsbordet har Byggnads ledning än en gång valt att bråka.

Faktum är att Byggnads ledning har valt varsel eller strejk i nästan samtliga avtalsrörelser i modern tid. Bara mellan 2011 och 2015 varslade Byggnads ledning 26 gånger i tvister mellan avtalsparter. Inget annat fackförbund väljer konflikt så ofta. Vi vill att Byggnads kommer tillbaka till förhandlingsbordet. Vi har viktiga frågor att diskutera – hur ska vi tillsammans säkra de svenska byggjobben? Hur ska vi se till att få en större mångfald i branschen? Hur får vi ett konkurrenskraftigt byggavtal?

Det varsel som nu lagts kommer drabba vanliga människor eftersom hus, förskolor och sjukhus inte kommer att byggas. Detta i ett läge när bostadsbristen är större än på 50 år. Nu är det hög tid att Byggnads ledning i Stockholm tar ansvar för alla sina medlemmar runt om i landet.

Annika Almeen, Lokalchef Sveriges Byggindustrier Örebro