V vill ha helt bilfritt på Engelbrektsgatan och Södra Strandgatan

IMG_0015-1024x683 (2)

Vänsterpartiet i Örebro vill att Engelbrektsgatan och Södra Strandgatan blir bilfri mellan Länsmuseet och Konserthuset.

– Det finns tydliga belägg för att bilfria stråk skapar mer attraktiva och livfulla stadskärnor. Istället för bara en plats man besöker för vissa ärenden, så börjar man se sin stad mer som en mötesplats där man vill träffas och umgås, vilket leder till ett mer socialt hållbart Örebro, menar Stefan Nilsson, vänsterpartist och ersättare i Programnämnd samhällsbyggnad.

Resultaten från förra årets Rosa gata är odelat positiva och det visar den utvärdering av projektet som kommunen sammanställt. Både näringsidkare och besökare i området menar att platsen var mycket mer tilltalande utan bilar, än med. Resultatet från förra året talade sitt tydliga språk.

– De som förespråkar att bilar och parkeringar är det som staden behöver, är nog fel ute. När vi ger plats för människor av kött och blod, istället för bilar, lever staden upp och underlaget för kultur och handel ökar, fortsätter Stefan.

– I förslaget till ’Gröna gatan’ som klubbades på Programnämnd Samhällsbyggnad, planerar man för ett grönt picknickstråk med sittplatser och en fil för cykeltrafik. Men trots resultatet från förra året väljer man ändå att i år ha en enkelriktad fil för bilar öppen. Jag tycker det är jättesynd. Tanken med ett picknickstråk mitt i staden är bra. Men tyvärr tror jag inte det är så många som tycker det är särskilt trevligt att ha picknick precis bredvid en bilväg. Det låter inte särskilt barnvänligt heller, avslutar Stefan Nilsson.

,