Örebro på plats 63 bland världens ”unga” universitet

Örebro universitet kommer på plats 63 när Times Higher Education rankar världens främsta unga universitet. På listan ingår bara lärosäten som är under 50 år gamla.

– Här jämförs vi med universitet och högskolor med någorlunda likvärdiga förutsättningar. Men med endast 16 år som universitet är vi unga även på den här listan. De flesta universitet på listan är mellan 40 och 50 år, säger Örebro universitets rektor Jens Schollin.

– Och vi kan se att det är vår forskning, som har störst betydelse i rankingen. Den citeras av andra forskare i mycket hög utsträckning.

Times Higher Education är en av världens högst värderade universitetsrankingar. Universitet och högskolor utvärderas utifrån fem kriterier: utbildning, forskning, citeringar, internationalisering och näringslivsfinansiering.

I höstas placerade sig Örebro universitet bland de 350 främsta av världens 17 000 universitet. I mars rankade Times Higher Education universiteten i Europa och Örebro universitet placerade sig i intervallet 161-170.

Bland de 150 främsta unga universiteten finns tre svenska universitet: Sveriges lantbruksuniversitet på plats 27, Linköpings universitet på plats 47 och Örebro universitet på plats 63. Inga övriga svenska universitet eller högskolor finns med på listan.