Örebro är Majblommans värdstad – presenterar rapport om barns utsatthet under sommarlovet

I morgon drar årets viktigaste vecka igång för organisationen Majblomman med Örebro som särskild centralort. Vid Barnrättsdagarna presenterar Majblomman delar av en kommande sommarlovsrapport, bjuder barn på en rolig premiärshow, delar ut utmärkelsen Årets MajKommun till Örebro kommun och startar årets insamling.

I samband med Barnrättsdagarna på Conventum i Örebro presenteras delar av Majblommans kommande sommarlovsrapport. Generalsekreteraren Lena Holm är inbjuden som föreläsare onsdag den 13 april.

Lena kommer att berätta om hur barn, föräldrar och kommuner hanterar barns ökade utsatthet under de cirka 16 veckor som skolan är lovstängd. Rapporten visar bland annat att kommuner drar ner på fritidsverksamhet och aktiviteter när barnens behov är som störst.

– Det känns väldigt angeläget att kunna presentera en rapport som sätter fingret på ett problem som vi vant oss vid att acceptera, men som drabbar barn i många svenska kommuner, säger Lena Holm.

– Jag ser fram emot det och mot en givande diskussion om kommuners ansvar.

Torsdag 14 april är det dags för Majblommans officiella premiär, då närmare 80.000 barn över hela landet börjar sälja majblommor. Premiärshowen ges på Filmstaden på Drottninggatan i Örebro, dit massor av skolbarn kommer för att fira med Tobbe Trollkarl och Panetoz. Skolbarn i hela landet kan se direktsändningen via internet och få en riktigt bra start på sin insamling.