Overkligt att se Cleese på hemmaplan – en kväll som går till den lokala nöjeshistorien

 

 

SYDNEY, AUSTRALIA - AUGUST 31: John Cleese announces the start of the very first Just for Laughs at Sydney Opera House on August 31, 2011 in Sydney, Australia. (Photo by Mark Metcalfe/Getty Images)

För många besökare i den fullsatta kongresshallen på Conventum var det nog en smått overklig känsla att komikerlegendaren John Cleese var i – Oreubruu, som han själv uttalade det. Att mannen som står bakom succéer som Monty Python och Pang i bygget skulle hamna på en örebroscen en måndagskväll känns fortfarande lite osannolikt även efter föreställningens slut.

Cleese började trevande med vad som kan liknas vid ett tafatt försök till stand-up. Men tack och lov överger han snabbt det spåret och showen The last chance to see me before I die utvecklar sig till en fantastisk föreläsning om humorns mekanismer. Och först då kommer John Cleese till sin rätt och det känns med en gång att han själv tycker det också. Monologen blir betydligt starkare och han vet vad han snackar om.

Modern stand-up får Schyffert och andra gärna ta hand om, men att delge sin publik årtionden av erfarenhet av Monty-humor där är Cleese kungen själv. Han radar upp anekdoter från tiden då den flygande cirkusen tog sina första steg, från det första mötet med BBC-bossen som gav en handfull killar chansen att göra epokgörande tv till skapandeprocessen av klassiska Pang i bygget. Som åhörare är det bara att njuta och lyssna på hans berättelser om humor byggd på fördomar och olika nationaliteters egenarter, tydligen är vi svenskar rätt så självmordsbenägna, enligt Mr Cleese. Döden och tankar kring döden är något han återkommer till under föreläsningen. Och till sin hjälp har han tv-klipp som visas på skärmen i salongen, klipp från bland annat den sagolika brandövningen på Fawlty Towers med Basil i högform.

Om publiken hade förväntat sig att få se 77-årige Cleese springa runt på scenen och gör Silly walks, blev man kanske besviken, men om man istället ville ta chansen att höra en av de absolut största inom komedi hade man kommit till rätt plats. Efter en trög start lyckas Cleese fånga publiken och örebroarna fick en kväll som går till den lokala nöjeshistorien. ”Kommer du ihåg när vi såg John Cleese på Conventum…”. En sån kväll var det i går.

Don´t mention the war: https://www.youtube.com/watch?v=yfl6Lu3xQW0