Priset på bostadsrätter i Örebro har ökat näst mest i landet

huspriser

Under perioden 2012-2015 har priset på en bostadsrätt i Örebro ökat med 66 procent i Örebro. Det är näst mest i landet efter Norrbotten med sin gruvboom, enligt ny statistik från Mäklarsamfundet.

Snittpriset på bostadsrätter ökade med drygt 596 000 kronor, 37 procent, från 2012 till 2,1 miljoner kronor år 2015. Villor ökade med drygt 461 000 kronor till cirka 2,7 miljoner kronor, en ökning med 21 procent under samma period.

Mindre bostadsrätter i riket ökade i snitt allra mest, ettor med 40 procent och tvåor med 42 procent under åren 2012-2015. Kartläggningen visar att variationerna i riket är stora. Prisutvecklingens storlek har inte varit kopplat till orter med de högsta priserna. Norrbottens län var till exempel det län med störst prisökning på både villor och bostadsrätter, snittpriset för en bostadsrätt ökade med 90 procent och villor med 37 procent. Bland kommunerna ökade snittpriset på bostadsrätter mest i Falköpings kommun, 127 procent, och villor ökade mest i Nordmalings kommun, 56 procent.

– Prisökningarna har förstås även inneburit ett ökat behov av kontanter för att bostadskonsumenter ska få ihop till de 15 procent i kontantinsats som är minimum vid bostadsköp med dagens bolånetak. I Stockholm har behovet av pengar till kontantinsatsen ökat med i snitt cirka 134 000 kronor för bostadsrätter och cirka 178 000 kronor för en villa. Även här är variationerna stora. Bostadsbristen är en av vår tids mest komplexa samhällsutmaningar och vår kartläggning visar svart på vitt att bristen på bostäder inneburit ett prisrally i hela landet, inte bara i storstadsregionerna. Det är en milt sagt oroande utveckling som påverkar allt fler människors framtidsmöjligheter, säger Ingrid Eiken, VD för Mäklarsamfundet.

,