Magnus Westling ska göra biff av ärtor – fick 500 000 för mattävling

biff på ärtor

Magnus Westling, doktorand vid Örebro universitet, är en av 15 finalister i Vinnovas tävling klimatsmart protein. Han har fått 500 000 kronor och sex månader på sig för att utveckla en biff på gråärtor. Finalen är på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan i november.

– Gråärt är en av våra äldsta kulturväxter och har odlats länge och på många platser i Sverige. Växten har anpassningsförmåga i förändrade klimat och motståndskraft mot nya sjukdomar. I Sverige har vi en låg konsumtion av baljväxter, medan köttkonsumtionen är hög och detta är en belastning för klimatet, säger Magnus Westling.

Vinnova, som arbetar med att stötta innovationer och forskning, utlyste under våren en tävling där deltagarna skulle ta fram produkter av klimatsmarta protein. 15 tävlingsbidrag har gått vidare och har alla fått 500 000 kronor för att ta fram en ätbar prototyp. Det är roligt att få chansen att utveckla en ny idé.

Gråärten Retrija har hög smakintensitet med inslag av nöt och doft av jord. Den är spännande att arbeta med i köket, förklarar Magnus Westling. Kokta gråärtor har i jämförelse med malen nötfärs mindre fett, mer fibrer och ungefär samma mängd järn. Magnus Westling har tillsammans med Åsa Öström, professor i måltidskunskap vid Örebro universitet, tidigare forskat på gråärtors smak, doft och konsistens.