Snart premiär för Tigern på Nya China

TIGERN

Tisdag den 10 maj är det Örebropremiär för Tigern på Nya China. Föreställningen hade premiär den 4 september och har sedan dess turnerat i såväl Sverige som övriga Europa och landar nu i Örebro. I en av rollerna ser vi Örebro länsteaters Anders Hambraeus.

“En helt vanlig stad i Europa. Mellanstor med ett historiskt centrum, ett medeltida torg, uteserveringar, duvor, förbipasserande, turister och hemlösa. En helt normal stad där allt går sin gilla gång när det plötsligt en dag inträffar något onormalt. En tiger rymmer från djurparken. Av denna verkliga händelse, då en sibirisk tiger skapade kaos i en europeisk stad,skapas en rapp, lekfull och politisk berättelse om vår samtid. Humoristiskt, ömsint och skarpt berättar Tigern om hur osäkerheten inför framtiden förändrar våra attityder och förhållningssätt till människorna runt omkring oss”, skriver Länsteatern i ett pressmeddelande.

Pjäsen är skriven av Gianina Carbunariu, regissör och dramatiker baserad i Bukarest. Hennes verk har översatts och spelats på bl a Royal Court London, Schaubuhne Berlin, Kammerspiele München och Volkstheater i Wien.

– Jag fascinerades av händelsen med tigerhonan och vad den säger om oss och vår rädsla för det främmande. Jag märkte snart att den så kallade främlingen räknades som det största hotet, en påhittad fara som vi enas att vara rädda för utan att egentligen ha belägg. Och hur vår rädsla används mot de mest utsatta: fattiga, immigranter, romer, hemlösa, psykiskt sjuka … Jag valde mockumentären som konstform för att på mitt eget sätt visa att den verkliga världen är full av surrealistiska och absurda situationer.” säger Gianina Cărbunariu.

Foto: Urban Jörén