Vänsterpartiet har kongress i Örebro – debatterar vinster i välfärden

På Vänsterpartiets kongress kommer bland annat ett ändrat partiprogram att antas. Det finns flera motioner som berör förslaget till nytt partiprogram varav en av de hetaste frågorna handlar om vinster i välfärden, Vänsterpartiets stora valfråga 2014.

– Diskussionen kommer bland annat handla om huruvida det är viktigast att all välfärd ska drivas offentligt, eller om det är just vinstsyftet som ska bort ur välfärden. Tidigare har vi inte sagt att allt måste vara offentligt utan vi har välkomnat stiftelser och ekonomiska föreningar som vill utföra välfärdstjänster utan vinstsyfte, säger Vänsterpartiets oppositionsråd i Örebro Murad Artin.

– Jag tycker att det är vinsterna som är viktigast, att inga pengar lämnar välfärden till privata intressen. Alla vinster i välfärden ska återinvesteras i verksamheterna, för att till exempel ge bättre arbetsmiljö för personalen och förbättra omsorgens kvalitet, menar Murad.

– Det är ett vägval som kongressen kan göra. Ett av förslagen går så långt som att all infrastruktur, bankväsen och välfärd ska ägas och drivas offentligt. Jag vet att majoriteten av svenskarna vill få ur vinsterna ur välfärden och de ser vad vinstjakten gör med vårt samhälle. Så jag tycker att vi måste fokusera på vinstfrågan så att företag slutar att ta ut vinster av våra skattemedel, säger Murad Artin.

Det är Vänsterpartiets 41:a kongress och den har rubriken ”Tillsammans gör vi skillnad”. Kongressen äger rum i Conventum i Örebro 5-8 maj. Vänsterpartiet i Örebro län har åtta ombudsplatser varav tre innehas av örebroföreningens Oscar Klemo, Martha Wicklund och Marie Krantz (den förstnämnde som dessutom är ordförande i föreningen och de två andra med viktiga politiska uppdrag i nämnder).

,