Mer ekologiskt och mindre matsvinn i offentliga kök

ekomat

Sju procent mer ekologisk mat och två procent minskat matsvinn. Det blev resultatet för de 42 offentliga köken i projektet Hållbara måltider i Örebro län, som genomförts i två omgångar åren 2013–2016. En del i arbetet har också varit att ta fram en kokbok med kökens egna hållbara recept.

Några av de deltagande köken är nu uppe i närmare 80 procent ekologisk mat. Andra har mer än halverat sitt matsvinn. De flesta kök har dessutom minskat sin klimatpåverkan i form av koldioxidutsläpp, bland annat genom att berika maten med grönsaker.

– Våra mätningar visar att vi är på rätt väg och nu gäller det att fortsätta att hålla i och hålla ut. De offentliga köken är så många att det räcker att alla gör lite, så kan vi åstadkomma en stor förändring, säger Marie Nybäck, projektledare Region Örebro län.

En kokbok med de bästa recepten

De som har ingått i projektet är kökspersonal från 42 offentliga kök inom förskola-skola eller vård och omsorg i kommunerna Askersund, Hallsberg, Kumla, Lekeberg, Ljusnarsberg, Nora och Örebro samt Region Örebro län. Deltagarna har lärt och inspirerats av varandra och en del i detta arbete är kokboken som innehåller deltagarnas bästa hållbara recept.

Utöver att fokusera på det som är långsiktigt bra för miljön har projektet inriktat sig på att utveckla och sprida metoder för att göra måltiderna inom offentliga kök mer lustfyllda. Exempel på det är en välkomnande, trivsam miljö samt glädje och nyfikenhet i mötet mellan gästerna och måltidspersonalen.

Avslutande konferens

Projektet avslutas med en konferens på Universitetssjukhuset Örebro i dag, den 25 maj. Gästföreläsare på konferensen är Mia Prim, sensoriker och måltidsforskare vid Göteborgs universitet. Dagen bjuder även på intervjuer och föreläsningar om bland annat måltidsplanering, grönsaksberikning och minskat matsvinn.

– Det handlar om en resa mot en mer hållbar utveckling, säger Marie Nybäck.

Så enkelt kan du bidra

Maten står i dag för en fjärdedel av vår påverkan på klimatet. Hållbara måltider kan uppnås genom att vi har mer vegetabilier i maten och använder grödor som är i säsong. Andra viktiga delar är att minska mängden kött vi äter samt att minska matsvinnet så att vi tar tillvara den mat vi har. Kort sagt: maten är viktig för en hållbar utveckling. För att åstadkomma förändring behöver vi ändra hur vi producerar och tillagar vår mat, hur vi planerar menyn och slutligen vad vi lägger på tallriken.