Snart klart för lagliga graffitiväggar i Örebro

graffitivägg

Örebro kan snart få lagliga graffitiväggar. Redan 2014 föreslog Miljöpartiet att Örebro kommun bör förändra sin syn på graffiti och skapa väggar där människor får utöva sin konst. Kommunfullmäktige har nu tagit beslut om att en plats för en graffitivägg ska hittas. Miljöpartiet tycker det är positivt att graffiti därmed erkänns som konst och ses som något som kan bidra till örebroarnas gemensamma utrymme. 

– Genom att människor får möjlighet att utöva sin konst i det offentliga så demokratiseras det offentliga utrymmet, som idag till stor del domineras av reklam, säger Niclas Persson, kommunalråd för miljöpartiet

Kultur och fritidsförvaltningen ska nu utreda vart en graffitivägg skulle kunna placeras och hur den ska skötas. Förvaltningen ska se över om väggen i sådant fall ska skötas av en förening eller på annat sätt bemannas för att hålla ordning.

– En förbättring av vårt förslag från 2014 som kommit in under processen är att skapa tillfälliga graffitiväggar på exempelvis byggplank, vilket jag tycker är spännande och positivt då fler Örebroare kan få ta del av konsten, säger Niclas Persson, kommunalråd för miljöpartiet

,