I morgon är det dags för den 51:a marknadsaftonen i city

marknadsafton

I morgon, torsdag den 2 juni, är det dags för den 51:a Marknadsafton i Örebro city. Butikerna har öppet till 22.00 och city fylls av marknadsstånd. Som vanligt händer det massor runt om i hela city.

Trots att marknaden nu fyller 51 år innebär även detta år en del nyheter: Nina Dahlström, eventansvarig och projektledare för Marknadsafton berättar mer:

– I år har vi lyft fram ännu fler aktiviteter som innebär att man måste aktivera sig på olika sätt, eftersom vi vill uppmana barn och vuxna att upptäcka leken. I år har dessutom flera av Wadköpings aktörer valt att finnas med på Marknadsafton, fortsätter Nina Dahlström.

Marknaden sträcker sig från norr till söder. Liksom tidigare år flyttar butikerna ut och har försäljning utanför sina lokaler, uteserveringar håller öppet och hela stadskärnan fylls av aktiviteter, marknadsknallar, liv och musik. På Stortorget genomför SR P4 musiktävlingen Svensktoppen Nästa. Förra årets marknad besöktes av över 40 000 personer.

För två år sedan infördes kassalagen, vilken innebär att Skatteverket kräver att alla som bedriver torg- och marknadshandel måste använda kassaregister[1], detta innebär att du som konsument att du ska få ett kvitto på allt du köper och att allt mindre kontanter är i omlopp.

– Vi är positiva till att kassalagen även gäller torg- och marknadshandel eftersom vi anser att alla ska behandlas lika, oavsett om man är handlare eller torghandlare. Detta innebär också att vi får en tryggare och trevligare arbetsmiljö när både kunder och handlare slipper hantera stora mängder kontanter. Det tidigare undantaget från reglerna har inneburit snedvridna villkor och illojal konkurrens, säger Stina Storm vd på City Örebro.

Som vanligt fylldes marknaden snabbt och bland sortimentet hittar bland annat marknadsgodis, kläder, hantverk, mat, väskor, glass, brända mandlar, mobiltillbehör, smycken och sockervadd.

– Vi har som vanligt haft ett stort tryck på marknadsplatser och tvingats att säga nej till flera av knallarna – vi har helt enkelt inte plats för alla, säger Nina Dahlström, eventansvarig och projektledare för Marknadsafton på City Örebro.

Under Marknadsafton genomförs även P4 Svensktoppen Nästa, en rikstäckande musiktävling för låtskrivare, artister och nyskriven musik. Tävlingen i Örebro är en av 25 lokala. Ett bidrag från varje deltävling mynnar sedan ut i 25 finalbidrag och 8 av dessa går vidare till den stora finalen på Liseberg.

,