Örnsro IP blir trästad – arkitekttävlingen avgjord

IMG_0026

Örnsro idrottsplats ska förvandlas till en trästad med ny bebyggelse. Örebro kommun har anordnat en tävling för utformningen av det nya bostadsområdet och vinnare blev förslaget skapat av Slättö Förvaltning och CF Möller. Det presenterades på en pressträff i dag.

Sammantaget rör det sig om cirka 250 lägenheter med planerad byggstart nästa år. Klart för inflyttning under 2019.

 Örnsro Trästad är ett modigt och fantastiskt spännande projekt helt i trä! Det finns inga andra byggda trähusprojekt i den här skalan i Sverige. Det är ett oväntat och nytänkande sätt att bebygga platsen som inspirerar till att utveckla även andra delar av Örnsro. Jurygruppen tror att förslaget kan bidra till en spännande utveckling av den nya parken mot Svartån som är tänkt att bli en ny mötesplats i Örebro, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt och ordförande i tävlingsjuryn.

Förslaget består av tio huskroppar i varierande nivåer. Trästaden kommer att gränsa mot koloniträdgårdar, mindre industribyggnader, nuvarande hus i området samt mot Svartån.

Aktivitetstråket och kvartersgatan genom området kopplar samman de befintliga promenadstråken längs Svartån med omkringliggande kvarter. Ängen är en generös stadspark som ger området ett oväntat möte mellan stad och vild natur.

– Det var mycket glädjande att få beskedet att vårt bidrag valdes ut som vinnare. Vi ser fram emot processen att inleda arbetet som slutligen ska stå färdigt 2019. Trästaden i den unika vattennära miljön kommer att bli värdigt Örebro, säger Henrik Nordlöf, vice vd för Slättö Förvaltning.

Se bilder från pressinformationen:

IMG_0007

IMG_0021

IMG_0023

IMG_0003

IMG_0033

,