Landshövdingen utsedd till ordförande för nationalgåva

landshövdingen

Örebro läns landshövding, Maria Larsson, har utsetts till ny ordförande för kultur- och konferenshotellet Voksenåsen i Oslo.  Anläggningen skänktes av Norge till Sverige 1955 som en nationalgåva som tack för hjälpen under andra världskriget.

Dåvarande statsminister Tage Erlander tog emot gåvan och 1960 öppnade kung Gustav VI Adolf och norske kung Olav V anläggningen, då benämnt Svenskhemmet, Voksenåsen.

– Det är ett mycket hedrande uppdrag att bli ordförande för denna nationalgåva. Det är mer än en hotell och konferensanläggning. I svenska regeringens riktlinjer står bland annat att Voksenåsen ska stärka samhörigheten mellan svenskar och norrmän. Det känns stort, men jag ska göra vad jag kan för att försöka leva upp till detta, säger Maria Larsson.

Voksenåsen ligger 15 km från Oslo centrum och drivs kommersiellt parallellt med kulturella aktiviteter. Hotellanläggningen ligger 500 meter över havet och har en milsvid utsikt över Oslo och Oslofjorden. Anläggningen har kallats “Sveriges vackraste utsikt i Norge”

Det är Kulturdepartementet som för ägarnas (svenska staten) räkning nominerat Maria Larsson till ordförandeposten och den 28 maj beslutade Voksenåsens bolagsstämma att utse henne till ny ordförande efter Eva Eriksson, f d landshövding i Värmlands län.

,