Örebro i topp med ekologisk mat i offentliga kök

ekomat

Färska siffror visar att Örebro kommun ligget på femte plats i ekomatligan av alla kommuner i Sverige, med 51 procent ekologiskt i de offentliga köken, berättar Elsa Fries, mat- och klimatstrateg Örebro kommun.

Hon säger vidare att vissa kök i Örebro har ett snitt på 70-80 procent av de som serveras är ekologiskt odlat.

– Sedan starten 2010 har vi i köken arbetat systematiskt med att införa mer grönsaker i menyerna, utgå från säsongens råvaror, minska matsvinnet och laga mer från grunden, och på så sätt skapa ekonomiskt utrymme för att köpa mer ekologiskt. Vi har även jobbat med frågan på en strategisk nivå genom ambitiösa politiska mål, 80 procent ekologiskt till 2018, kommunikation samt genom att lägga in ekomålen i våra övergripande styrdokument, vilket ger en helt annan “tyngd” åt frågan.

Så här jobbar kökspersonalen för att nå den höga andelen ekomat:

  1. Välja råvaror efter säsong.
  2. Välja kött och fisk med omsorg.
  3. Använda mer kött och mindre grönsaker.
  4. Öka andelen ekologiska, rättvisemärkta och miljömärkta råvaror.
  5. Laga mat från grunden.
  6. Inte slänga mat.
,