I morgon är det blodgivardagen – blod förenar oss är temat

blodgivare

Den 14 juni är det Internationella blodgivardagen (World Blood Donor Day), som WHO arrangerar. Temat i år är ”Blood connects us all”. I Sverige gav 219 322 personer blod under 2015.

– Tack vare blodgivarna kan man hjälpa och rädda tusentals liv varje år.Blodgivardagen arrangeras för att tacka och fira blodgivare och för att uppmärksamma betydelsen av blodgivning, som är en förutsättning för att sjukvården ska fungera. Det är viktigt att vi har en tillräckligt stor blodgivarkår som kan ge blod. Enskilda händelser kan påverka blodlagret hastigt och då behöver det finnas tillgängliga blodgivare som vi kan kalla in vid behov, säger Ulrika Ljung, ordförande i Blodkommunikation Sverige.

100 000 patienter inom sjukvården i Sverige fick en eller flera blodtransfusioner under 2015. Blodet används bland annat vid behandling av patienter med kroniska sjukdomar som cancer men också vid operationer, förlossningar och olyckor. Varje dag går det åt drygt 1 000 påsar blod (röda blodkroppar).

Under 2015 nyanmälde sig 45 435 personer som blodgivare, vilket är en minskning med  sex procent jämfört med 2014 då siffran var 48 371 personer.