Vandraren har samlat in över en miljon till SOS Barnbyar

stiko

Rekordvandraren är i mål. Stiko Per Larsson som nyligen var i Örebro samlade ihop en miljon till SOS Barnbyar i krigsdrabbade Ukraina. Efter 41 dagar till fots och 43 konserter nådde hans Vandringsturné slutmålet Leksand.

Målet som sattes upp vid turnéstart i Sundsvall den 2 maj var att samla ihop mer än 310 000 kronor till SOS Barnbyar. Närmare 1 000 kilometer senare gick han i mål. Med detta passerar Vandringsturnén en totalsumma på en miljon kronor under fem års tid, närmare bestämt 1 010 666 kronor. Konserterna genomfördes gratis och gagefria, publikens bidrag utgör grunden i insamlingen.

– Jag är så otroligt glad och stolt över det här. Det är publiken längs vägen som gjort detta möjligt. Jag vill tacka alla de tusentals människorna som kommit på konserterna, bidragit till insamlingen och samtidigt givit mig ett minne för livet. Det är inte bara pengar som hamnar i insamlingshatten, utan det är också en markering och ett ställningstagande. Genom att bidra hjälper de till att göra livet bättre för svaga och utsatta människor. Den här gången handlar det framförallt om barn utan egna familjer i Ukraina, ett land som är så geografiskt nära att jag skulle kunnat gå dit, men som ändå oftast hamnar i mediaskugga – ett land som just nu alltjämt är belägrat till stora delar. Publiken visar genom sitt stöd att empati och humanism i allra högsta grad finns i Sverige. Vi vill hjälpa de som har det sämre ställt. Det är det absolut finaste med det här.

Jag har fått vara med om en otrolig resa med massor med minnen och upplevelser. Förutom den grymma publiken vill jag varmt tacka alla arrangörer längs vägen, sponsorer som hjälpt mig få ihop budget för praktiskt genomförande av turnén och alla ni fina människor som ställt upp längs vägen och hjälpt till. Utan er hade jag inte kommit långt. Min älskade familj som jag nu äntligen kommer hem till. Tack för att ni finns, säger Stiko Per Larsson.

– Vi brukar säga att även små gåvor gör skillnad. Och det är sant. Men miljonen som Stiko Per samlat in under fem års vandrande genom Sverige kommer att göra grundläggande skillnad för barnen i Ukraina. Fler barn kommer att få växa upp i en familj och få trygghet, kärlek och möjlighet att gå i skolan. Vi är oerhört stolta över Stiko Per och hans engagemang och hoppas att han trots att han nått den här magiska gränsen, fortsätter vandra för barn som lever i utsatthet. Stort tack och grattis till en fantastisk insats! säger Catharina Gehrke, generalsekreterare för SOS Barnbyar.