Bra vibrationer när Örebroforskare vann en miljon

Örebroforskaren Parivash Ranjbar vann Post- och telestyrelsens innovationstävling om en aktiv fritid. Hon får en miljon kronor för att utveckla VibroBraille, ett hjälpmedel som gör det möjligt för människor som inte kan se och höra att ta emot meddelanden via huden.

– Jag sitter på tåget och så ropar de ut någonting i högtalarna men jag missar vad de säger. För mig spelar det ingen roll men för någon som inte kan se var det enda chansen att få reda på vad som händer eftersom de inte kan läsa på informationstavlor, säger Parivash Ranjbar, som är forskare vid Örebro universitet och vid Audiologiskt forskningscentrum vid Universitetssjukhuset Örebro.

– När det gäller personer med dövblindhet kan de inte uppfatta vare sig informationen via högtalarna eller på informationstavlorna och jag vill ge dem chansen att få samma information som alla andra.

Därför vill hon utveckla en bärbar enhet som hon kallar VibroBraille. Det är ett band som man kan ha där det passar bäst – på armen, runt benet eller till och med runt midjan. Med hjälp av bluetooth tar den emot information från sändare och översätter signalen till braille, punktskrift. Sex vibratorer skickar sedan meddelandet vidare genom huden.

– Jag vill koppla ihop VibroBraille med bussar och tåg. Då kan människor med blindhet eller dövblindhet få tillgång till viktig information om förseningar eller inställda avgångar. Dessutom kan de förbereda sig på att hoppa på bussen om de får information om att den närmar sig.