Här är de nya reglerna för skateparken – gäller från måndag

skateregler

I dialog med representanter för sporterna skateboard, inlines, bmx och kickbike har vi tagit fram nya regler för Örebro skatepark. Det gör vi för att förtydliga och säkerställa skateparkens syfte, vilka aktiviteter som är lämpliga där samt besökarnas säkerhet. De nya reglerna gäller från den 4 juli.

– Innan Örebro Skatepark fanns ingen anpassad arena att åka i och få en chans att utveckla sig som skateboardåkare eller inom andra hjulsporter. Det är länge sen de klassiska träramperna i Haga Centrum togs bort och saknaden och längtan efter något nytt har varit stor, säger Ulf Lindin, verksamhetschef Örebro kommun.

Skateparker i Sverige är en relativt ny företeelse. Den första invigdes 2003 i Linköping och idag finns ett hundratal i landet. Örebro Skatepark i Drottningparken invigdes den 10 oktober förra året och tog sig direkt upp i toppen av landets skateparker, som en arena i absolut toppklass.

– Platsen blev snabbt otroligt populär med besökare i alla åldrar, inte minst små barn. Så efter en höst och en vår av full aktivitet blev det uppenbart att reglerna för arenan behövde förändras och förtydligas. Därför införde vi i slutet av april en regeländring i form av en kombination av nedre åldersgräns och åkdonsbegränsning för att förhindra skador och bland annat ge dem som kan utnyttja arenans spektakulära design en möjlighet att tänja sina gränser, säger Ulf Lindin.

Reaktionerna lät inte vänta på sig och många hade synpunkter. Därför har reglerna setts över och justerats.

– Nu har vi för att hitta så rätt vi tror är möjligt lyssnat på många röster och fört dialog med representanter för sporterna skateboard, inlines, bmx och kickbike. De nya reglerna är framtagna för att säkerställa och förtydliga arenans syfte, aktiviteters lämplighet och besökares säkerhet, avslutar Ulf Lindin.

Så här ser de nya reglerna ut, från och med den 4 juli:

Föreningen Örebro Skateboard är värdar för Örebro Skatepark.

Skateparken är en idrotts- och aktivitetsarena där du vistas på egen risk.

I skateparken får du åka:

– Skateboard och inlines alla dagar

– Bmx och kickbike alla dagar fram till kl.14 + tisdag, torsdag efter kl.18.

Åldersgräns:

– Skateboard 8 år

– Inlines, bmx och kickbike 8 år fram till kl.14, därefter 12 år

För trivsel, säkerhet och för att minska slitage gäller följande:

– Endast åkare får uppehålla sig på åkytan

– Alla åkare uppmanas att använda hjälm

– Inlines ska vara av modell aggressive

– Kickbikes ska vara av trickmodell och ha pegs och bars i plast

– Bmx ska ha pedaler, pegs och bars i plast men ej skärmar, stöd etc.

– Drottningparken är ett alkoholfritt område

– Undvik glasflaskor och rökning i skateparken

– Vid tävlingar, evenemang och organiserad träning kan andra regler gälla

Ta väl hand om skateparken. Om något går sönder, meddela gärna Örebro kommun på
019-21 10 00 eller skicka en felanmälan på orebro.se

Vid allvarlig olycka, ring 112. Du befinner dig på Fabriksgatan 41, Örebro Skatepark i Drottningparken