Kvinnobåt till Gaza besöker Örebro

ship to gaza

Ship to Gaza kommer till Örebro för att uppmärksamma kvinnornas kamp och situation i Gaza. Det är dock inte med båt, utan med husvagn, som informationturnén om kvinnobåten kommer till Örebro. Syftet är att berätta om och skapa opinion för Womens boat to Gaza – ett projekt från Freedom Flotilla Coalition där svenska Ship to Gaza ingår.

7-8 augusti når turnén Örebro och då finns chansen att höra mer om situationen i Gaza i dag, lära sig mer om kvinnornas situation och om vad Kvinnobåtens syfte är. Fokus är också mänskliga rättigheter och fredsarbete.

Ship to Gazas kvinnobåt kommer att segla i september och då kommer besättningen bestå av enbart kvinnor för att på så sätt belysa kvinnornas ovärderliga bidrag i kampen mot blockaden. Målet med aktionen är att belysa de fruktansvärda konsekvenserna av den blockad som befolkningen i Gaza är utsatta för. Kvinnorna i Gaza är aktivt involverade i motståndskampen mot blockaden och har en central roll i nationsbyggandet. Det är viktigt att deras röster får höras, även i tider av extrema orättvisor.

– Vårt projekt, stött av många kvinnoorganisationer inne i Gaza och av civilsamhällets organisationer runt om hela världen, syftar till att skicka ett budskap om solidaritet och hopp. Om den fruktansvärda situationen i Gaza ska förbättras måste blockaden omedelbart hävas säger Ellen Huttu Hansson, talespersonen Ship to Gaza Sverige.

Mairead Maguire, Nobelpristagare (1976) från Nordirland samtMarama Davidson, parlamentsledamot från New Zealand kommer att följa med på färden mot Gaza. Fler delegater, bland annat från Sverige, kommer offentliggöras inom de närmaste veckorna.

Enligt FN kommer Gaza vara obeboeligt år 2020. Hem, skolor och sjukhus ligger i ruiner. 97 % av allt vatten är odrickbart och elektriciteten fungerar bara ett par timmar om dagen. ”Den israeliska blockaden bryter mot internationell lag och kränker mänskliga rättigheter utan att någon ställs till svars” säger Shabnam Mayet, aktivist från Sydafrika.

, ,