Ernst är en riktig favoritgranne – men Mark Levengood toppar listan

ernst

Mark Levengood toppar listan när svensken väljer sin favoritgranne. 22 procent vill bo nära Mark. Örebroaren Ernst Kirchsteiger hamnar också högt på listan med sin 14 procent. Det är Hyresgästföreningen som presenterar ”grannelistan”.

Näst mest populär som granne är den före detta ishockeyspelaren och vinnaren av SVT:s Mästarnas Mästare Peter Forsberg som får 18 procent av rösterna. Förra årets tvåa, kronprinsessan Victoria, halkar ner till en fjärdeplats (16 procent) men slår ändå sin far kung Carl Gustaf med hästlängder. God trea, med 17 procent, blir författaren och estradören Jonas Gardell, som inte ens fanns med på tio i topp förra året.

Mark Levengood är mest populär bland kvinnor där 30 procent vill ha honom som granne jämfört med 15 procent bland männen. Förhållandet är det omvända för Peter Forsberg, som var önskegranne hos 21 procent av männen och 15 procent av kvinnorna.

De svarande har fått välja mellan 37 kända svenskar och det gick att svara fler än ett namn.

I undersökningen ställdes också andra frågor om grannar. De egenskaper hos en granne som är mest uppskattade är att grannen är trevlig, hälsar vänligt, visar respekt och inte stör.

– Bra grannar är viktigt för att trivas. Det är inte bara själva bostaden som gör att man trivs hemma, det är också viktigt att det funkar bra i bostadsområdet, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.