Oppositionen i landstinget vill se ”mänskligare arbetstider”

Det måste bli mänskligare arbetstider i sjukvården. Det säger Alliansens oppositionsråd i dag när de presenterar en motion om arbetstider, till Region Örebro län. Det måste bli lättare att kombinera jobb i sjukvården med ett familjeliv och även möjligheterna till återhämtning efter arbetsdagens slut.

– Länets sjukvård har problem som arbetsgivare, säger Ola Karlsson (M). Det finns många signaler som lyser rött i Region Örebro län.

Han nämner här hög och stigande sjukfrånvaro, svårigheter att rekrytera både läkare och sjuksköterskor, många väljer att sluta jobba i vården. Samt att många av de som utbildar sig till sjuksköterska väljer att inte börja i sjukvården.

– En avgörande faktor för patientsäkerheten är att medarbetarna inte är utarbetade, säger Ewa Sundkvist (Kd). Man måste kunna återhämta sig mellan arbetspassen.

– Ett av de problem som vi får höra om när vi träffar vårdens medarbetare handlar om arbetstiderna, säger Torbjörn Ahlin (C). Ett vanligt arbetsschema bygger på C-A-tur, kvällspass som dagen efter följs av ett pass som börjar på morgonen. Det innebär att du slutar jobba klockan 22 på kvällen för att dagen efter börja jobba klockan 07. På de nio timmarna mellan arbetspassen ska du åka hem, kanske äta något, varva ner, sova, äta frukost och sedan resa till jobbet.

– Det är viktigt att utveckla arbetsvillkoren inom sjukvården, säger Anna Ågerfalk, (L). Vi vill därför att det genomförs försök med olika typer av schemaläggning och skifttjänstgöring där man också prövar att växla skiften veckovis eller i längre intervaller. Självklart är det viktigt att enhetens medarbetare samt ledning tycker att ett försök vore intressant. Det är också viktigt att följa och utvärdera en sådan försöksverksamhet.