Så var turistsommaren – fortsatt positiv besökstrend

turistsommaren

Trots något färre evenemang håller den positiva besökstrenden från rekordsommaren 2015 i sig. – Örebro har tagit ett stort kliv framåt som turiststad. Det är tydligt att vi etablerat oss på en högre nivå jämfört med tidigare, säger Björn Fransson, turismstrateg på Örebrokompaniet.

Inför sommaren gissade många att det skulle bli svårt att följa upp det mycket framgångsrika fjolåret. Förhoppningarna handlade snarare om att överträffa 2014 års nivåer.

– Och de var definitivt inte dåliga. 2014 är det näst bästa turiståret någonsin. Men allt tyder på att den positionen nu övertas av 2016. Men det är faktiskt inte omöjligt att 2016 till och med överträffar fjolåret, berättar Björn Fransson och fortsätter:

– De tendenser vi kan se är att de flesta anläggningar ligger på liknande nivåer som förra året, men betydligt högre än 2014 och tidigare år. Och sett över hela året ligger vi faktiskt på plus mot 2015.

Två av Örebros stora besöksmål är Gustavsvik och slottet. För Gustavsviks del ser sommaren riktigt bra ut. Under juni och juli ökade antalet camping- och stuggäster med 3 %. Även här är ökningen markant jämfört med 2014, plus 13 %, medan badet ligger på ungefär samma nivåer som förra året. På slottet har antalet besökare på de guidade visningarna ökat kraftigt. Jämfört med fjolåret ligger ökningen på 18 % och jämfört med 2014 är ökningen hela 48 %.

Först i oktober presenterar SCB övernattningsstatistik för hela perioden. Junis siffror är emellertid klara och visar på att månaden lyckas överträffa det som många då bedömde var ett svårslaget rekord. 2015 års rekordökning med 22 % fylls på med ytterligare 3 %.

– Trots att antalet hotellrum ökat med 18 % sedan 2014 har faktiskt den totala beläggningsgraden ökat från 58 % för två år sedan till 63 % i juni i år, berättar Fransson.

Analysen av besökarna pågår, men en enkätundersökning som genomförts i stadskärnan visar på att andelen förstagångsbesökare ökat. En allt större andel väljer också Örebro för att de ska besöka en specifik sevärdhet eller aktivitet. Denna grupp går starkt framåt medan de som endast besöker staden på genomresa minskar.

– Det tyder på att intresset för Örebro blir allt större. Vi märker i undersökningen och i våra samtal med besökarna att allt fler väljer Örebro som sitt huvudsakliga resmål och att de inte bara stannar till för att de råkar passera på motorvägen, säger Björn Fransson.

Gustavsviks ombyggnad och en ökad satsning mot att lyfta fram Örebro som destination för aktiv naturturism har haft effekt. Ett exempel på det senare är att allt fler turistande mountainbikecyklister upptäckt Kilsbergen i sommar. Dessutom har en nytänkande framgångsrik digital marknadsföring skapat stort intresse för Örebro. Och trots att Open Art saknades, erbjöd sommaren stora evenemang som Klossfestivalen, Slottet Live och Putte i Parken.

– Men det handlar inte bara om det som hänt i år. Genom framgångsrik marknadsföring och stora evenemang har Örebro märkts mycket mer som besöksort under de senaste åren. Så även om Open Art inte arrangerades i år, har det också bidragit till att väcka ett intresse för Örebro som nu omvandlas till besök, avslutar Björn Fransson.

arkivfoto:J-P Lahall

, ,